Trening vinner: Treningsfrie eldre kan ha hjerter som ser 30 år yngre ut (2024)

Menneskene som ble fanget opp i treningsboomen på 1970-tallet og holdt seg til i seniorårene, har nå betydelig sunnere hjerter og muskler enn sine stillesittende kolleger.David Trood/Getty Images skjul bildetekst

bytt bildetekst

David Trood/Getty Images

Trening vinner: Treningsfrie eldre kan ha hjerter som ser 30 år yngre ut (2)

Menneskene som ble fanget opp i treningsboomen på 1970-tallet og holdt seg til i seniorårene, har nå betydelig sunnere hjerter og muskler enn sine stillesittende kolleger.

David Trood/Getty Images

Vi vet at vi trenger å trene for helsen vår, men en livslang treningsvane kan også hjelpe oss til å føle oss yngre og holde oss sterkere langt inn i seniorårene våre. Faktisk ser det ut til at folk i 70-årene som har trent regelmessig i flere tiår, har bremset aldringsprosessen, og opprettholder hjerte-, lunge- og muskelkondisjonen til friske mennesker som er minst 30 år yngre.

Ta 74 år gamle Susan Magrath, en pensjonert sykepleier som bor i Muncie, Ind. Magrath har drevet nesten daglig i 45 år. Hun løper ofte utendørs og beskriver det som avhengighetsskapende. "Det er bare en slik utgivelse, bare en fantastisk utgivelse," sier hun. "Jeg løp i dag og det var små snøfnugg som kom ned, og jeg var nede ved elven og det er bare fantastisk. Og jeg tror det har blitt mer en kontemplativ meditativ prosess for meg."

Magrath kan være et levende bevis på at livslang trening hjelper med kardiovaskulær helse og muskelhelse. Hun deltok nylig i en studie ved Human Performance Laboratory ved Ball State University, også i Muncie, ledet av treningsfysiologScott Trappe. Trappe er blant de første til å studere den nye fristende populasjonen av livslange mosjonister.

Etter den løpende og aerobiske boomen på 1970-tallet, holdt et stort antall septuagenarianere fast og har trent regelmessig de siste 50 årene. I denne populasjonen sier Trappe: "Vi var i utgangspunktet interessert i to spørsmål: Ett, hva var deres kardiovaskulære helse? Og to, hva var skjelettmuskulaturens helse?"

Skudd - Helsenytt

Vil du holde hjernen din skarp? Ta vare på øynene og ørene

Det han så overrasket ham. "Vi så at folk som trener regelmessig år etter år har bedre generell helse enn sine stillesittende kolleger. Disse 75-åringene - menn og kvinner - har lignende kardiovaskulær helse som en 40- til 45-åring."

«Trening vinner» er budskapet om å ta med hjem,» sier han.

I studien delte Trappe 70 friske deltakere inn i tre grupper. De i gruppen med livslang trening var i gjennomsnitt 75 år og holdt først og fremst pulsen oppe gjennom løping og sykling. De hadde en historie med å delta i strukturert trening fire til seks dager i uken i totalt rundt syv timer i uken.

Den andre gruppen inkluderte individer som også i gjennomsnitt var 75 år gamle, men som ikke deltok i strukturerte treningsregimer, selv om de kan ha deltatt i sporadiske fritidsvandringer eller golf.

Den tredje gruppen besto av unge mosjonister som i gjennomsnitt var 25 år og trente med samme hyppighet og tid som de livslange mosjonistene.

Alle deltakerne ble vurdert i Human Performance Laboratory ved Ball State University. Kardiovaskulær helse ble målt ved å la deltakerne sykle på en innendørssykkel for å fastslåVO2 maks, også kjent som maksimalt oksygenopptak, som er målingen av den maksimale mengden oksygen en person kan bruke under intens trening og er en indikator på aerob utholdenhet. Under sykkeltesten, som ble stadig mer utfordrende, pustet enkeltpersoner ut i et munnstykke som målte oksygen- og karbondioksidnivåer.

Skudd - Helsenytt

UnitedHealthcare-kunder er misfornøyde med Cuts To SilverSneakers Fitness Program

Den aerobe profilen til deltakernes muskler ble målt ved å ta en prøve via en biopsi på størrelse med en ert, sier Trappe. Så i laboratoriet undersøkte forskere mikrokarene, eller kapillærene, som lar blod strømme gjennom selve muskelen.

De så også på spesifikke enzymer som gir drivstoff til den arbeidende muskelen og hjelper til med å bryte ned karbohydrater og fett.

Selv om studien var relativt liten,funn, som ble publisert iJournal of Applied Physiologyi august, foreslår en dramatisk fordel med livslang trening for både muskelhelsen og det kardiovaskulære systemet.

– Livslange mosjonister hadde et kardiovaskulært system som så 30 år yngre ut, sier Trappe. Dette er bemerkelsesverdig fordi evnen til å behandle oksygen for en gjennomsnittlig voksen synker med omtrent 10 prosent per tiår etter fylte 30 år.

"Det er en slags sakte forfall over tid som sannsynligvis ikke er så merkbar i 30- eller 40-årene," sier Trappe, men etter hvert som årene går, blir det tydelig. Folk kan lettere bli andpusten og kan ha problemer med å presse seg selv fysisk.

Den aldersrelaterte reduksjonen i VO2 maks er direkte assosiert med en økende risiko for flere kroniske sykdommer, dødelighet og tap av uavhengighet. Å opprettholde et sterkt hjerte- og lungesystem har værtvistfor å redusere disse helserisikoene.

Skudd - Helsenytt

Hjerter blir "yngre", selv i middelalderen, med trening

Når det gjelder muskelhelse, var funnene enda mer signifikante, sier Trappe. Trappe sier at forskere ble overrasket over å finne at de 75 år gamle musklene til livslange mosjonister var omtrent de samme som musklene til 25-åringene. "Hvis jeg viste deg muskeldataene vi har, ville du ikke vite at det var fra en eldre person. Du skulle tro det er fra noen som er en ung mosjonist," sier han.

david rib, 82, var ikke en del av studien, men er en tidligere kollega av Trappe og professor emeritus i treningsvitenskap ved Ball State University. Som treningsfysiolog har han alltid visst om fordelene med trening og har vært engasjert siden videregående.

Han sier han har brukt omtrent «60 år på å trene aktivt». Costill løp maraton i omtrent 20 år til knærne begynte å plage ham, så han satte kursen mot bassenget. "Og jeg har svømt de siste 35 årene."

Når Costill ser på vennene sine, sier han at han finner ut at han kan gjøre mye mer fysisk enn de kan. "Hvis jeg er ute med en gruppe av mine jevnaldrende, gutter som er nær 80, og vi skal et sted, virker det for meg at de alle går i halv fart."

Trappe sier at funnene er klare: 30 til 60 minutter med trening om dagen kan være nøkkelen til et sunt liv. Men du trenger ikke å løpe maraton eller konkurrere i sykkelarrangementer. "Hvis du ønsker å gå 30 til 45 minutter om dagen, vil mengden helsegevinst du får være betydelig og betydelig," sier han. "Vil det være lik personen som trener for konkurranseprestasjoner? Nei. Men det vil overgå sofapoteten."

Dessverre er sofapoteter normen.Føderale retningslinjeranbefaler to timer og 30 minutter moderat trening i uken, eller én time og 15 minutter med kraftig trening per uke. Likevel kommer ikke 77 prosent av amerikanerneLukkå få den mengden trening.

Dr. Clyde Yancy, talsperson forAmerican Heart Associationog sjef for kardiologi ved Northwestern University Feinberg School of Medicine, sier funnene tyder på at "en livslang investering i helse og fitness ser ut til å være assosiert med en virkelig bærekraftig fordel ut til livets ytre grenser."

Siden vi lever lenger, er det viktigere enn noen gang å opprettholde en god livskvalitet. Mens studien var liten og funnene må bekreftes, presenterer de et "sterkt argument" for livslang trening som er billig og tilgjengelig for alle. "Hvis du kan svømme, gjøre yoga, sykle eller gå," kan du dra nytte av det, sier Yancy.

Trening vinner: Treningsfrie eldre kan ha hjerter som ser 30 år yngre ut (2024)

FAQs

Hvorfor er det viktig for eldre å trene? ›

Det fremmer både mental og fysisk helse, bedrer funksjonsdyktighet, balanse, kroppskontroll, fremmer glukosetoleranse og insulineffekt og halverer risikoen for hjertesykdom og dødelighet. Dessuten er det gunstig i forebyggingen av beinskjørhet, mot leddlidelser, belastningslidelser.

Hvor ofte bør eldre trene? ›

Anbefalinger om aktivitet for voksne og eldre

Alle voksne og eldre anbefales å være moderat fysisk aktive i minst 2,5 til 5 timer i løpet av uken. Dette vil si omtrent 20-40 minutter hver dag.

Hvor mye bør en 60 åring trene? ›

To–tre ganger i uka er optimalt. En gang er nok til å vedlikeholde, men vil du bli bedre og få synlige resultater av innsatsen, bør du komme opp i to–tre ganger i uka.

Når er det for sent å begynne å trene? ›

La oss slå det fast nok en gang: Det er aldri for sent å begynne å trene! Selv om du ikke setter i gang og blir aktiv før fylte 40 eller 50, synker fremdeles risikoen for å dø for tidlig i like høy grad som hvis du har trent siden ungdomsårene. Det understreker en ny studie.

Hva skjer med musklene når man blir gammel? ›

Fra 50-års alderen begynner tapet av muskelmasse å bli merkbart. Man regner med at du mister én prosent av muskelmassen pr år fra 50 og oppover og to prosent fra du er 70 og oppover, sier Raastad og legger til: – Det som skjer er at man får mer fettinfiltrasjon i muskulaturen.

Hva skjer med musklene når du blir eldre? ›

Vi mister muskelmasse når vi blir eldre

Etter 50-års alder avtar muskelstyrke med 15 prosent per tiår. Etter 70-års alder avtar muskelstyrken enda raskere - med 30 prosent per tiår. Dette skjer i hovedsak på grunn av aldersrelatert muskeltap, og det oppstår i større grad hos kvinner enn hos menn.

Kan eldre bygge muskler? ›

Eldre kan bli sterkere med tilpasset trening. Vanligvis mister voksne muskelmasse etter fylte 50 år dersom de ikke er aktive. Det er imidlertid ingen lov som sier at det må være slik. Heller ikke eldre trenger ikke å akseptere at musklene bare svinner hen.

Hvor mye bør en 50 åring trene? ›

De nasjonale anbefalingene for aktivitet tilsvarer 2.5-5 timer i uken med moderat intensitet (75-150 minutter med høy intensitet), hvorav antall styrketreningsøkter bør ligge på 2-3 økter i uken. Dette er mengden man må ha for å oppnå ønsket effekt på muskelmasse og styrke.

Er det nok å trene 3 ganger i uka? ›

Fysisk aktivitet i hverdagen – viktig og sunt

Det anbefales at du er aktiv minst én time hver dag for å ivareta helsen din, og at du trener minst tre ganger i uken.

Kan man bygge muskler etter fylte 60 år? ›

Det er 100% mulig å gjenvinne eller bygge muskelmasse i en alder av 50 år. For å bygge muskelmasse, bør det være et stort fokus på ernæring og kosthold. Å sikre at du inntar riktig mengde protein er avgjørende for muskelutvikling.

Hvor lenge er det anbefalt å gå hver dag? ›

Det finnes mange måter å ivareta helsen på, og mye tyder på at en 30 minutters gåtur hver dag kan bidra til bedre helse. – En daglig gåtur på 30 minutter er mer enn anbefalingen om 150 minutter aktivitet hver uke, som har vist seg å gi god helseeffekt.

Hvor fort mister man kondisjon? ›

Det vanlige er at aerobic kraft (kondisjon) kan reduseres med mellom fem og ti prosent på tre uker. Det tar over to måneder uten trening for at du skal miste alt du har bygget opp. Ekstremt veltrente personer vil merke en rask nedstigning i fysisk form de første tre ukene uten aktivitet.

Hvor mange dager i uka bør man trene? ›

Voksne bør trene styrke to ganger i uka - i tillegg til å gjennomføre minst 150 minutter aktivitet med moderat intensitet eller 75 minutter med høy intensitet hver uke.

Når skal du ikke trene? ›

Utsette treninge hvis tegn og symptomer er "under nakken" - som for eksempel brystet, hakkende hoste eller urolig mage. Likeledes, ikke tren hvis du har feber, betydelig tretthet eller omfattende muskelsmerter. Hvis du velger å trene når du er syk, lytt til kroppen din.

Når på døgnet er det best å trene? ›

Den viser at det beste tidspunktet å trene er klokken syv på morgenen, for å få en best mulig døgnrytme. Du vil nemlig kunne føle deg mer våken på morgenen og mer sliten om kvelden, og potensielt sett få nok hvile til å våkne opp like opplagt neste dag. Trening mellom klokken 13 og 16 kan også være positivt.

Hvorfor er det viktig å trene for å opprettholde god helse? ›

Fysisk aktivitet fremmer god helse, gir bedre humør og søvn, mer energi, og reduserer stress. Fysisk aktivitet kan forebygge enkelte psykiske plager og kan i mange tilfeller brukes i behandling sammen med andre behandlingsmetoder.

Hva er fordelene med å trene? ›

Regelmessig trening er positivt også for den mentale helsen, og forskning har vist at trening kan gi bedre søvn, at trening kan redusere stress og angst, og at det også reduserer risikoen for depresjon. Trening er også assosiert med bedre mental funksjon (kognisjon) hos både yngre og eldre voksne.

Hvorfor er aktivitet bra for helsa? ›

Fysisk aktivitet førebyggjer sjukdom

Regelmessig fysisk aktivitet fører til at livskvaliteten blir betre på grunn av auka psykisk velvære og betre generell fysisk helse. Regelmessig fysisk aktivitet styrkjer også immunsystemet på sikt.

Hva er fysisk aktivitet for eldre? ›

Voksne over 65 år bør hver uke være fysisk aktive i minst 150 til 300 minutter med moderat intensitet, minst 75 til 150 minutter med høy intensitet eller en kombinasjon av moderat og høy intensitet.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 5867

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.