Hjertearytmi - Symptomer og årsaker (2024)

Oversikt

Typisk hjerteslag

Hjertearytmi - Symptomer og årsaker (1)

Typisk hjerteslag

I en typisk hjerterytme sender en liten klynge av celler ved sinusknuten ut et elektrisk signal. Signalet går deretter gjennom atriene til den atrioventrikulære (AV) noden og inn i ventriklene, noe som får dem til å trekke seg sammen og pumpe blod.

En hjertearytmi (uh-RITH-me-uh) er en uregelmessig hjerterytme. Hjerterytmeproblemer (hjertearytmier) oppstår når de elektriske signalene som koordinerer hjertets slag ikke fungerer som de skal. Den feilaktige signaleringen fører til at hjertet slår for fort (takykardi), for sakte (bradykardi) eller uregelmessig.

Hjertearytmier kan føles som et flagrende eller rasende hjerte og kan være ufarlige. Imidlertid kan noen hjertearytmier forårsake plagsomme - noen ganger til og med livstruende - tegn og symptomer.

Noen ganger er det imidlertid normalt for en person å ha en rask eller langsom hjertefrekvens. For eksempel kan pulsen øke med trening eller bremse under søvn.

Hjertearytmibehandling kan omfatte medisiner, kateterprosedyrer, implanterte enheter eller kirurgi for å kontrollere eller eliminere raske, langsomme eller uregelmessige hjerteslag. En hjertesunn livsstil kan bidra til å forhindre hjerteskader som kan utløse visse hjertearytmier.

Typer

Generelt er hjertearytmier gruppert etter hastigheten på hjertefrekvensen. For eksempel:

  • Takykardi (tak-ih-KAHR-dee-uh) er et raskt hjerte. Hvilepulsen er større enn 100 slag i minuttet.
  • Bradykardi (brad-e-KAHR-dee-uh) er en langsom hjerterytme. Hvilepulsen er mindre enn 60 slag i minuttet.

Rask hjerterytme (takykardi)

Typer takykardier inkluderer:

  • Atrieflimmer (A-fib).Kaotisk hjertesignalering forårsaker en rask, ukoordinert hjertefrekvens. Tilstanden kan være forbigående, men noenA-fibepisoder kan ikke stoppe med mindre de behandles.A-fiber assosiert med alvorlige komplikasjoner som hjerneslag.
  • Atrieflimmer.Atrieflutter ligner påA-fib, men hjerteslag er mer organisert. Atrieflutter er også knyttet til hjerneslag.
  • Supraventrikulær takykardi.Supraventrikulær takykardi er et bredt begrep som inkluderer arytmier som starter over de nedre hjertekamrene (ventriklene). Supraventrikulær takykardi forårsaker episoder med bankende hjerteslag (hjertebank) som begynner og slu*tter brått.
  • Ventrikkelflimmer.Denne typen arytmi oppstår når raske, kaotiske elektriske signaler får de nedre hjertekamrene (ventriklene) til å dirre i stedet for å komme i kontakt på en koordinert måte som pumper blod til resten av kroppen. Dette alvorlige problemet kan føre til døden hvis en normal hjerterytme ikke gjenopprettes innen minutter. De fleste som har ventrikkelflimmer har en underliggende hjertesykdom eller har opplevd alvorlige traumer.
  • Ventrikulær takykardi.Denne raske, regelmessige hjertefrekvensen starter med feil elektriske signaler i de nedre hjertekamrene (ventriklene). Den raske hjertefrekvensen lar ikke ventriklene fylles ordentlig med blod. Som et resultat kan ikke hjertet pumpe nok blod til kroppen. Ventrikulær takykardi kan ikke forårsake alvorlige problemer hos personer med et ellers sunt hjerte. Hos de med hjertesykdom kan ventrikkeltakykardi være en medisinsk nødsituasjon som krever umiddelbar medisinsk behandling.

Langsom hjerterytme (bradykardi)

Selv om en puls under 60 slag i minuttet i hvile regnes som bradykardi, signaliserer ikke en lav hvilepuls alltid et problem. Hvis du er i fysisk form, kan hjertet ditt fortsatt være i stand til å pumpe nok blod til kroppen med mindre enn 60 slag i minuttet i hvile.

Hvis du har en langsom hjertefrekvens og hjertet ditt ikke pumper nok blod, kan du ha en type bradykardi. Typer bradykardi inkluderer:

  • Syk sinus syndrom.Sinusknuten er ansvarlig for å sette hjertets tempo. Hvis det ikke fungerer som det skal, kan hjertefrekvensen veksle mellom for sakte (bradykardi) og for rask (takykardi). Syk sinus-syndrom kan være forårsaket av arrdannelse nær sinusknuten som bremser, forstyrrer eller blokkerer impulstransporten. Sick sinus syndrome er mest vanlig blant eldre voksne.
  • Ledningsblokk.En blokkering av hjertets elektriske veier kan føre til at signalene som utløser hjerteslagene reduseres eller stopper. Noen blokkeringer kan forårsake ingen tegn eller symptomer, og andre kan forårsake hoppede slag eller bradykardi.

For tidlig hjerteslag

Premature hjerteslag er ekstraslag som oppstår ett om gangen, noen ganger i mønstre som veksler med normal hjerterytme. De ekstra slagene kan komme fra det øverste kammeret i hjertet (premature atriesammentrekninger) eller det nederste kammeret (premature ventrikulære sammentrekninger).

Et for tidlig hjerteslag kan føles som om hjertet ditt hoppet over et slag. Disse ekstra slagene er vanligvis ikke bekymrende, og de betyr sjelden at du har en mer alvorlig tilstand. Likevel kan et for tidlig slag utløse en lengre varig arytmi, spesielt hos personer med hjertesykdom. Noen ganger kan svært hyppige for tidlige slag som varer i flere år føre til et svakt hjerte.

For tidlig hjerteslag kan oppstå når du hviler. Noen ganger er for tidlige hjerteslag forårsaket av stress, anstrengende trening eller sentralstimulerende midler, som koffein eller nikotin.

Symptomer

Hjertearytmier kan ikke forårsake noen tegn eller symptomer. En lege kan legge merke til den uregelmessige hjerterytmen når han undersøker deg av en annen helsemessig årsak.

Generelt kan tegn og symptomer på arytmier omfatte:

  • En flagrende i brystet
  • Et rasende hjerteslag (takykardi)
  • En langsom hjerterytme (bradykardi)
  • Brystsmerter
  • Kortpustethet

Andre symptomer kan omfatte:

  • Angst
  • Utmattelse
  • Svimmelhet eller svimmelhet
  • Svette
  • Besvimelse (synkope) eller nesten besvimelse

Når du skal oppsøke lege

Hvis du føler at hjertet ditt slår for fort eller for sakte, eller det hopper over et slag, bestill en time for å se en lege. Søk øyeblikkelig medisinsk hjelp hvis du har kortpustethet, svakhet, svimmelhet, svimmelhet, besvimelse eller nesten besvimelse, og brystsmerter eller ubehag.

En type arytmi kalt ventrikkelflimmer kan forårsake et dramatisk fall i blodtrykket. Kollaps kan skje i løpet av sekunder og snart stopper personens pust og puls. Hvis dette skjer, følg disse trinnene:

  • Ring 911 eller nødnummeret i ditt område.
  • Hvis det ikke er noen i nærheten som er trent i hjerte-lunge-redning (HLR), gi kun hendeneHLR. Skyv hardt og raskt på midten av brystet med en hastighet på 100 til 120 kompresjoner i minuttet til ambulansepersonell ankommer. Du trenger ikke å puste redning.
  • Hvis du eller noen i nærheten vetHLR, startHLR.HLRkan bidra til å opprettholde blodstrømmen til organene inntil et elektrisk støt (defibrillering) kan gis.
  • Hvis en automatisk ekstern defibrillator (AED) er tilgjengelig i nærheten, be noen om å hente enheten og følge instruksjonene. AnAEDer en bærbar defibrilleringsenhet som kan gi et sjokk som kan starte hjerteslag på nytt. Ingen opplæring kreves for å betjene enAED. DeAEDvil fortelle deg hva du skal gjøre. Den er programmert til å tillate sjokk bare når det er passende.

Be om en avtale

Fra Mayo Clinic til innboksen din

Registrer deg gratis og hold deg oppdatert på forskningsfremskritt, helsetips, aktuelle helseemner og ekspertise på å administrere helse.Klikk her for en forhåndsvisning på e-post.

For å gi deg den mest relevante og nyttige informasjonen, og forstå hvilken informasjon som er nyttig, kan vi kombinere e-post- og nettsidebruksinformasjonen din med annen informasjon vi har om deg. Hvis du er en Mayo Clinic-pasient, kan dette inkludere beskyttet helseinformasjon. Hvis vi kombinerer denne informasjonen med din beskyttede helseinformasjon, vil vi behandle all denne informasjonen som beskyttet helseinformasjon og vil kun bruke eller avsløre denne informasjonen som angitt i vår erklæring om personvernpraksis. Du kan velge bort e-postkommunikasjon når som helst ved å klikke på avmeldingslenken i e-posten.

Fører til

For å forstå årsaken til hjertearytmier, kan det være nyttig å vite hvordan hjertet vanligvis fungerer.

Hvordan slår hjertet?

Hjertet er laget av fire kamre - to øvre kamre (atria) og to nedre kamre (ventrikler).

Hjertets rytme styres normalt av en naturlig pacemaker (sinusknuten) i øvre høyre kammer (atrium). Sinusknuten sender elektriske signaler som normalt starter hvert hjerteslag. Disse elektriske signalene beveger seg over atriene, og får hjertemusklene til å klemme seg sammen og pumpe blod inn i ventriklene.

Deretter kommer signalene til en klynge av celler kaltAVnode, hvor de bremser ned. Denne lille forsinkelsen gjør at ventriklene fylles med blod. Når de elektriske signalene når ventriklene, trekker kamrene seg sammen og pumper blod til lungene eller til resten av kroppen.

I et sunt hjerte går denne hjertesignalprosessen vanligvis jevnt, noe som resulterer i en normal hvilepuls på 60 til 100 slag i minuttet.

Ting som kan forårsake uregelmessig hjerterytme (arytmi) inkluderer:

  • Nåværende hjerteinfarkt eller arrdannelse fra et tidligere hjerteinfarkt
  • Blokkerte arterier i hjertet (koronararteriesykdom)
  • Endringer i hjertets struktur, for eksempel fra kardiomyopati
  • Diabetes
  • Høyt blodtrykk
  • Infeksjon med COVID-19
  • Overaktiv skjoldbruskkjertel (hypertyreose)
  • Søvnapné
  • Underaktiv skjoldbruskkjertel (hypotyreose)
  • Visse medisiner, inkludert forkjølelses- og allergimedisiner kjøpt uten resept
  • Drikker for mye alkohol eller koffein
  • Narkotikamisbruk
  • Genetikk
  • Røyking
  • Stress eller angst

Risikofaktorer

Ting som kan øke risikoen for hjertearytmier inkluderer:

  • Koronarsykdom, andre hjerteproblemer og tidligere hjerteoperasjoner.Innsnevrede hjertearterier, hjerteinfarkt, unormale hjerteklaffer, tidligere hjerteoperasjoner, hjertesvikt, kardiomyopati og annen hjerteskade er risikofaktorer for nesten alle typer arytmier.
  • Høyt blodtrykk.Denne tilstanden øker risikoen for å utvikle koronarsykdom. Det kan også føre til at veggene i venstre nedre hjertekammer (venstre ventrikkel) blir stive og tykke, noe som kan endre hvordan elektriske signaler beveger seg gjennom hjertet.
  • Medfødt hjertesykdom.Å bli født med en hjertesykdom kan påvirke hjertets rytme.
  • Skjoldbruskkjertelsykdom.Å ha en overaktiv eller underaktiv skjoldbruskkjertel kan øke risikoen for uregelmessige hjerteslag.
  • Obstruktiv søvnapné.Denne tilstanden forårsaker pustepauser under søvn. Det kan føre til langsom hjerterytme (bradykardi) og uregelmessige hjerteslag, inkludert atrieflimmer.
  • Elektrolytt ubalanse.Stoffer i blodet kalt elektrolytter - som kalium, natrium, kalsium og magnesium - hjelper til med å utløse og sende elektriske impulser i hjertet. En ubalanse i elektrolytter - for eksempel hvis de er for lave eller for høye - kan forstyrre hjertesignalering og føre til uregelmessige hjerteslag.
  • Visse legemidler og kosttilskudd.Noen reseptbelagte legemidler og visse hoste- og forkjølelsesmedisiner kjøpt uten resept kan forårsake arytmier.
  • Overdreven alkohol.Å drikke for mye alkohol kan påvirke de elektriske impulsene i hjertet ditt og kan øke sjansen for å utvikle atrieflimmer.
  • Koffein, nikotin eller ulovlig narkotikabruk.Koffein, nikotin og andre sentralstimulerende midler kan få hjertet til å slå raskere og kan føre til utvikling av mer alvorlige arytmier. Ulovlige rusmidler, som amfetamin og kokain, kan i stor grad påvirke hjertet og forårsake mange typer arytmier eller plutselig død på grunn av ventrikkelflimmer.

Komplikasjoner

Komplikasjoner avhenger av typen arytmi. Generelt kan komplikasjoner av hjertearytmier inkludere hjerneslag, plutselig død og hjertesvikt.

Hjertearytmier er assosiert med økt risiko for blodpropp. Hvis en blodpropp løsner, kan den reise fra hjertet til hjernen og forårsake hjerneslag. Blodfortynnere kan redusere risikoen for hjerneslag relatert til atrieflimmer og andre arytmier. Legen din vil avgjøre om en blodfortynnende medisin er riktig for deg.

Hvis en arytmi forårsaker hjertesviktsymptomer, kan metoder for å kontrollere hjertefrekvensen forbedre hjertefunksjonen.

Forebygging

Livsstilsendringer for å redusere risikoen for hjertesykdom kan bidra til å forhindre hjertearytmier. En hjertesunn livsstil inkluderer:

  • Spise et hjertesunt kosthold
  • Holde seg fysisk aktiv
  • Opprettholde en sunn vekt
  • Ikke røyker
  • Begrense eller unngå koffein og alkohol
  • Redusere stress, da intenst stress og sinne kan forårsake hjerterytmeproblemer
  • Bruke medisiner som anvist og fortelle legen din om alle medisinene du tar, inkludert de som er kjøpt uten resept

Av Mayo Clinic Staff

Hjertearytmi - Symptomer og årsaker (2024)

FAQs

Hjertearytmi - Symptomer og årsaker? ›

Noen kan i tillegg få brystsmerter, svimmelhet, kaldsvetting og tung pust. Merker du disse symptomene bør du ringe etter ambulanse (ring 113). Noen merker ikke at de har atrieflimmer i det hele tatt. Men fastlegen kan oppdage det ved å kjenne på pulsen og ta et EKG (elektrokardiografi).

Hvordan merker man hjerteflimmer? ›

Noen kan i tillegg få brystsmerter, svimmelhet, kaldsvetting og tung pust. Merker du disse symptomene bør du ringe etter ambulanse (ring 113). Noen merker ikke at de har atrieflimmer i det hele tatt. Men fastlegen kan oppdage det ved å kjenne på pulsen og ta et EKG (elektrokardiografi).

Er det farlig å gå med hjerteflimmer? ›

Hjerteflimmer er en relativt vanlig hjertesykdom som påvirket hjertets rytme. Det finnes mye god behandling mot tilstanden, men ubehandlet kan hjerteflimmer være farlig og gi hjerneslag og hjertesvikt.

Er det farlig å ha ujevn hjerterytme? ›

De fleste arytmier er ikke farlige, men de kan gi plagsomme symptomer som ubehagelig hjertebank og redusert kapasitet. En hjerterytmeforstyrrelse kan enten komme i anfall, som varer fra sekunder til dager, eller den kan være permanent, og selv om de aller fleste er ufarlige, kan den i sjeldne tilfeller være alvorlig.

Hva skyldes hjerterytmeforstyrrelser? ›

Hva er årsaken til hjerterytmeforstyrrelser? Som regel skyldes hjerterytmeforstyrrelser sykdommer i hjertet, f. eks. en blodpropp i hjertet, forstørret hjerte, forhøyet blodtrykk, medfødte hjertesykdommer eller aldersforandringer i hjertets elektriske ledningssystem.

Kan stress utløse hjerteflimmer? ›

Fra ulike sjeldne, arvelige hjerterytmesykdommer er det vel kjent at mentalt og fysisk stress kan utløse hjerterytmeforstyrrelser.

Hvor lenge kan man gå med hjerteflimmer? ›

Anfallet kan gå over av seg selv, eller du kan trenge behandling. Ved atrieflimmer slår hjertet uregelmessig, og ofte for fort. Det kalles en hjerterytmeforstyrrelse. Anfallet kan variere fra et par minutter, til opptil et par dager.

Hva kan utløse atrieflimmer? ›

Mange sykdommer kan disponere for å utvikle flimmer. Vanligste årsak er høyt blodtrykk. I tillegg er kransarteriesykdom (angina pectoris eller hjerteinfarkt), hjerteklaffefeil eller hjertemuskelsykdom hyppig ledsaget av atrieflimmer. Kroniske tilstander som diabetes og lungesykdommer øker risikoen for flimmer.

Hva hjelper mot hjerteflimmer? ›

Hjerteflimmer kan behandles med medikamenter, el-konvertering eller ablasjonsbehandling for å regulere og stabilisere hjertefrekvensen. Både for å forebygge og for å leve godt med hjerteflimmer, anbefales det å være fysisk aktiv.

Hvor høy puls ved hjerteflimmer? ›

Normal puls er mellom 60 og 100 i hvile. Ved atrieflimmer kan pulsen være 180 i hvile. Det kan føre til at du føler deg sliten, svimmel og kortpustet.

Hvordan kjennes arytmi ut? ›

Det kan være hjertet som hopper over et hjerteslag eller noen ekstra raske hjerteslag etter hverandre. Tilstanden oppleves som hjertebank. Hos eldre mennesker kan et slikt urolig hjerte være mer plagsomt, og i noen tilfeller også være uttrykk for en mer alvorlig tilstand.

Er hjerteflimmer og arytmi det samme? ›

Hjerteflimmer er samlebetegnelse for forskjellige arytmier. Mange tenker på forkammerflimmer eller atrieflimmer når de bruker begrepet hjerteflimmer. Det vanligste ved atrieflimmer er at hjertet slår uregelmessig og fort, men det finnes også langsom atrieflimmer.

Hvordan behandles arytmi? ›

Behandling av arytmi

Det finnes flere medisiner som kan brukes for å forebygge eller kontrollere rytmeforstyrrelser i hjertet. Valg av medisin vil være avhengig av om det er behandling av en akutt situasjon, langtidsbehandling eller forebyggende behandling. Medisinene som brukes ved hjertearytmi kalles antiarytmika.

Hva er farlig hjerterytme? ›

Unormal, rask puls

Hvis hvilepulsen din stort sett er over 100 slag per minutt bør du se en lege. Generelt kan vi si at hvis pulsen din er over 100 slag per minutt er det noe som forstyrrer den normale elektriske aktiviteten i hjertet som styrer hvor fort hjertet ditt slår.

Kan mat påvirke hjerterytmen? ›

Lavt kaliumnivå og dehydrering kan utløse hjertebank. Hvis du har fått påvist hypoglykemi, eller lavt blodsukker, kan du ha en høyere risiko for å få hjertebank på grunn av kostholdet ditt. Mat med høyt karbohydratinnhold og behandlet mat, kan gi hjertebank hvis du har problemer med lavt blodsukker.

Hvilke konsekvenser kan alvorlige rytmeforstyrrelser ha? ›

Det inkluderer en rekke ufarlige tilstander, men av og til kan det også representere alvorlig hjertesykdom. Symptomene er varierende avhengig av tilstand, du kan kjenne hjertebank, åndenød, svimmelhet eller tretthet. Mer sjelden kan hjerterytmeforstyrrelse medføre besvimelse og i verste fall hjertestans.

Hva skal man gjøre når man får hjerteflimmer? ›

Hvis du opplever symptomer på hjerteflimmer, slik som brystsmerter, svimmelhet, kaldsvetting og tung pust, bør du ringe 113 da det kan være symptomer på et hjerteinfarkt. Ved alle typer atrieflimmer bør man følges opp av fastlege.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 5865

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.