Skjulte narsissister: Hvordan mestre og gjenkjenne dem kraftfullt (2024)

Når du tenker på en narsissist, ser du sannsynligvis for deg et selvopptatt, flamboyant individ som dominerer hver samtale. Men skjult narsissisme er en roligere, mer subtil subtype av narsissisme der noen bruker skyldfølelse og skam for å kontrollere andre, men mangler empati for følelsene til de som står dem nær.

Selv om narsissister ikke nødvendigvis er dårlige mennesker, kan deres ord og handlinger skade forhold. Enten du prøver å identifisere tidlige dating røde flagg, håndtere en narsissistisk sjef eller jobber med selvforbedring, her er vitenskapsstøttede tips for å gjenkjenne og takle skjult narsissisme.

Hva er en skjult narsissist? (skjult narsissistisk definisjon)

En skjult eller innadvendt narsissist mangler empati og er overfølsom for kritikk, men viser ikke den ytre følelsen av selvviktighet som finnes hos åpenlyse narsissister. Fordekte narsissister mangler selvtillit og føler seg ofte berettiget, misunnelige, engstelige, deprimerte og bitre. Dette kan føre til at de manipulerer andre og viser passiv-aggressive holdninger.

Ofte forårsaket av barndomstraumer, lav emosjonell intelligens eller voldelige tidligere forhold. Skjult narsissisme er en maladaptiv personlighetstype som kan inkludere symptomer eller trekk ved den klinisk definerte narsissistiske personlighetsforstyrrelsen (NPD).

Husk at mennesker med skjulte narsissistiske tendenser ikke nødvendigvis er dårlige mennesker.Imidlertid kan de ha psykiske problemer som gjør det utfordrende å opprettholde vennskap og relasjoner med dem. Du kan føle medfølelse og empati for en skjult narsissist, menbeskytte deg selvfra potensiell følelsesmessig misbruk eller manipulasjon er også viktig.

Covert narsissist-test: Er jeg en skjult narsissist?

Hvis du lurer på om du eller noen i livet ditt er en narsissist, her er noen enkle måter å finne ut av det. Å forstå karakterfeilene dine kan hjelpe deg til å forbedre deg og vokse som person. På den annen side kan det å identifisere disse røde flaggene i andre hjelpe deg med å unngå følelsesmessig skade og traumer fra narsissistiske forhold.

Husk: Narsissisme er et personlighetstrekk som eksisterer på et spekter. På den annen side er narsissistisk personlighetsforstyrrelse (NPD) en psykologisk lidelse som bare kan diagnostiseres av en psykisk helsepersonell. Disse testene er til personlig bruk for å identifisere narsissistiske tendenser eller egenskaper som kan være tilstede hos deg eller andre. De skal ikke forveksles med klinisk diagnose eller råd. Vi anbefaler alltid å søke profesjonell hjelp hvis du sliter med dette problemet.

Et annet viktig råd før du tester deg selv: Hvis du vet at du kan være egosentrisk eller egoistisk, er disse egenskapene foranderlige og gjør detikkenødvendigvis indikere narsissisme i din personlighet. En person som er bekymret eller bekymret for å være narsissist, er vanligvis ikke narsissistisk.

"Hvis du er bekymret for at du er en narsissist, er det en ganske sterk indikasjon på at du ikke er det."

Dr. Meg Arroll, Ph.D., psykolog og forfatter

Dette er fordi noen med høye nivåer av narsissisme ikke er bekymret for hvordan handlingene deres påvirker andre. Det er mindre sannsynlig at de er introspektive eller selvreflekterende.

Skjult narsissist-quiz

Med det, la oss komme inn i det. Svar ærlig på disse spørsmålene som deg selv eller basert på oppførselen til noen du kjenner:

  1. Jeg er motvillig til å dele personlig informasjon med andre.
    1. ekte
    2. Falsk
  2. Jeg tror folk er egoistiske når de praktiserer selvbevaring eller setter grenser.
    1. ekte
    2. Falsk
  3. Jeg tror ofte at andre mennesker er "for sensitive" eller "ikke tåler en spøk."
    1. ekte
    2. Falsk
  4. Jeg anser meg selv som en unik, misforstått og/eller ekstra spesiell person.
    1. ekte
    2. Falsk
  5. Jeg liker ikke nye omgivelser og nye mennesker.
    1. ekte
    2. Falsk
  6. Jeg er mistenksom overfor folk som andre ser opp til.
    1. ekte
    2. Falsk
  7. Jeg er besatt av mitt fysiske utseende og forventer mange komplimenter, men jeg komplimenterer sjelden andre.
    1. ekte
    2. Falsk
  8. Jeg har problemer med å regulere eller uttrykke følelsene mine og kan ha intense humørsvingninger.
    1. ekte
    2. Falsk
  9. Jeg kan være avvisende overfor andre (f.eks. riste på hodet, himle med øynene eller si «hva som helst»).
    1. ekte
    2. Falsk
  10. Noen ganger projiserer jeg usikkerheten eller feilene mine over på andre mennesker.
    1. ekte
    2. Falsk
  11. Jeg bærer nag lenge eller fantaserer om å hevne meg på folk som har gjort meg urett.
    1. ekte
    2. Falsk
  12. Når folk irriterer eller skuffer meg, gir jeg dem den "stille behandlingen" eller trekker meg følelsesmessig tilbake.
    1. ekte
    2. Falsk
  13. Jeg føler meg lei eller uinteressert i andres preferanser, interesser eller følelser.
    1. ekte
    2. Falsk
  14. Jeg blir defensiv når noen ber meg om å endre eller forbedre. De burde fikse seg selv.
    1. ekte
    2. Falsk
  15. Jeg beklager veldig generelt ("Beklager alt") og/eller føler ikke anger for hvordan handlingene mine påvirker andre ("Det er deres problem at de tok det på den måten").
    1. ekte
    2. Falsk
  16. Hvis noen forteller meg noe som plager dem, minimerer jeg følelsene deres eller snakker om meg selv i stedet.
    1. ekte
    2. Falsk
  17. Jeg er stille selvtilfreds i grupper. Jeg samhandler ikke med andre eller spør om dem.
    1. ekte
    2. Falsk
  18. Jeg føler at hele verden er imot meg, eller mange har gjort meg galt.
    1. ekte
    2. Falsk
  19. Jeg er sta og/eller dogmatisk angående mine meninger ("Min vei eller motorveien.")
    1. ekte
    2. Falsk
  20. Mine forhold beveger seg veldig raskt. Jeg kan bli forelsket, bli forelsket, miste interessen og gå videre til noen andre veldig raskt.
    1. ekte
    2. Falsk

Tell opp de totale svarene.

  • For det meste A: Du eller denne personen har sannsynligvis skjulte narsissistiske tendenser.
  • Mest B: Du er neppe en skjult narsissist.

Åpenlyst vs skjult narsissist

Selv om de virker motsetninger, er åpen og skjult narsissisme to sider av samme sak. Psykologer har funnet ut detbegge typer narsissismeer assosiert med dype følelsesmessige sår som gjør det vanskelig for disse individene å regulere følelsene sine, kommunisere med andre og utvikle en følelse av personlig identitet.

Både åpenlyse og skjulte narsissister har en oppblåst følelse av selvbetydning på grunn av et skadet ego, men de uttrykker dette på svært forskjellige måter:

Åpen narsissismeBådeSkjult narsissisme
Viser vanligvis utadvendthetEn overdreven følelse av å ha rett eller å føle seg bedre enn alle andreVirke innadvendt eller sjenert; asosial
Fet, sjarmerende og selvsikker personaTrenger beundringSelvbevisst, usikker, kald og/eller følelsesmessig tilbaketrukket
Stridende og konfronterende i konfliktManipuler andre for å få det de vil haPassiv-aggressiv oppførsel og defensivitet
Arrogant og hovmodig oppførselMangel på empatiOfre seg selv og skyld på andre for deres problemer.

Den mest åpenbare forskjellen her er den skjulte narsissistens innadvendte tendenser. I motsetning til mennesker med storslått narsissisme, har skjulte narsissistiske individer en tendens til å isolere seg fra andre ogliker ikke å være i søkelyset. De bruker mye energi på å ta på seg en sosial maske og foretrekker å tilbringe tid alene.

7 tegn på skjult narsissisme

Skjult narsissisme kalles noen ganger sjenert, skap- eller sårbar narsissisme. I motsetning til grandiose narsissisme,studier viserat skjulte narsissister ikke konsekvent utad viser arroganse og rettigheter. I stedet er de opptatt av å føle seg utilstrekkelig og harme.

Klinisk psykologJoshua Millersier det ikke alltid er lett å gjenkjenne en skjult narsissist på grunn av deres subtilitet, men disse tegnene kan være nyttige ledetråder:

# 1 Mangel på empati

Psykologer har funnet ut atvanligste trekk blant narsissisterer en ekstrem mangel på empati. Empati er evnen til å forstå og dele følelsene til en annen person. Med andre ord, det er evnen til å "sette deg selv i deres sko."

Du kan oppdage en skjult narsissist ved å observere deres reaksjon på andres følelser. Tegn på lav empati kan omfatte:

  • Upassende reaksjoner på andres lidelse (f.eks. å se noen ha det vondt og ikke føle anger)
  • Å kalle andre "for sensitive".
  • Uhøflig gjesper mens andre deler sårbare følelser
  • Rull med øynene eller en følelse av irritasjon når andre uttrykker sine følelser
  • Et konstant behov for å «oppgradere» andres livsutfordringer (f.eks. «Jeg har vært gjennom flere traumer» eller «de har ikke hatt det så ille sammenlignet med min erfaring»)
  • Å gjøre alt om dem (f.eks. deler noen at bestefaren deres nylig døde, og de svarer, "vel, jeg kjente aldri bestefaren min")

Vær oppmerksom på at skjulte narsissister noen ganger kan vise kognitiv empati, der de har en intellektuell forståelse av andres følelser og har trent seg selv til å reagere på en sosialt akseptabel måte.

For eksempel kan skjulte narsissister få seg selv til å gråte i en begravelse fordi de tror det er den "riktige" tingen å gjøre, eller det får dem til å se ut som en "god person". Imidlertid mangler de vanligvis emosjonell eller medfølende empati fordi de ikke forstår hvordan andre føler eller ønsker å forholde seg til dem på en omsorgsfull måte. De viser sjelden følelsesmessig trøst til de som står dem nær, men kan forvente at andre skal være spesielt oppmerksomme på følelsene deres.

Heldigvis kan empati utvikles og praktiseres. Hvis du mangler empati, lær mer om15 vaner til svært empatiske menneskerog følg trinnene nedenfor for å forbedre empatien din.

#2 Lav selvtillit og ekstrem følsomhet for kritikk

Begrepet "narsissisme" kommer fra den greske myten om en mann ved navn Narcissus som ble forelsket i speilbildet sitt i en vannbasseng. Narsissistiske mennesker har en overoppblåst tro på at de er bedre enn alle andre, men innerst inne kan de lide av ekstremt lav egenverd.

Fordekte narsissister er svært følsomme for konstruktiv kritikk, men har en tendens til å være hyperkritiske overfor andre mennesker. For eksempel:

  • De kan bli utrolig defensive overfor forslag til forbedringer.
  • De vil ikke innrømme når de tar feil.
  • De avleder skylden på andre mennesker eller omstendigheter og tar sjelden ansvar.
  • De kritiserer andre mennesker om egenskaper som kan være tilstede i dem selv.

Forsker Brene Brown bemerker at narsissisme er forankret i en dyp følelse av skam:

"Når jeg ser på narsissisme gjennom sårbarhetslinsen, ser jeg den skambaserte frykten for å være vanlig. Jeg ser frykten for å aldri føle meg ekstraordinær nok til å bli lagt merke til, elskelig, tilhøre eller dyrke en følelse av hensikt.»

Brene Brown

En skjult narsissist kandekke over deres usikkerhet med en pretensiøs visjon om seg selv, ofte uten bevis eller prestasjoner for å sikkerhetskopiere det, noe som fører til det neste store tegnet ...

#3 Oppblåst følelse av selvviktighet

Skjulte narsissister har vanligvis en stille selvtilfredshet over seg. De ser på seg selv som andre overlegne og misunner ofte andre eller føler at de fortjener suksessen som andre har.

Du kan legge merke til:

  • Subtile kommentarer om hvorfor de er mer spesielle eller bedre enn andre mennesker
  • Selvsentrert eller berettiget atferd, som å aldri ta hensyn til andres behov
  • Regelmessig bruk avforakt mikrouttrykk(et selvtilfreds, asymmetrisk smil der den ene siden av munnen er hevet høyere enn den andre)
  • Overdriver prestasjonene deres
  • Besettelse over deres attraktivitet og fysiske utseende
  • Behandle andre mennesker som under dem eller bruke andre til deres fordel
  • Nedlatende, sarkastiske eller altfor kritiske kommentarer om andre, men en manglende evne til å akseptere kritikk om seg selv

Pro tips: Vær forsiktig med å identifisere noen som narsissistiske når du legger merke til dette "røde flagget" alene. Til å begynne med kan selvbetydning forveksles med ekte selvtillit. Genuin selvtillit og tro på seg selv er positive egenskaper. Det er ikke noe galt med å være stolt over prestasjonene dine eller å elske hvordan du ser ut, men folk som tror de er bedre enn alle andre kan ha narsissistiske tendenser. Her erHvordan markedsføre deg selv og ideene dine uten å være ubehagelig.

# 4 Dysfunksjonelle forhold

Dysfunksjonelle relasjoner er enbevist tegn på narsissisme. På grunn av deres manipulerende, selvopptatte og respektløse tendenser, har skjulte narsissister ofte svært få venner eller nære mennesker. I motsetning til åpenlyse narsissister, unngår skjulte narsissistiske mennesker sosial interaksjon og fremstår som svært innadvendte.

Disse personene har problemer med å engasjere seg i sunn kommunikasjon eller gjensidig gi-og-ta av ethvert forhold. Dessverre har de kanskje ikke opplevd positive eksempler på ekte kjærlighet og følelsesmessig trygghet i barndommen. Dette kan føre til at de ser på andre mennesker som "narsissistiske forsyningskilder" i stedet for ekte forbindelser.

Mennesker i romantiske forhold med skjulte narsissister opplever ofte en berg-og-dal-bane av følelser og konflikter, noe som kan føre til en giftig forholdssyklus preget av:

  • Ekstreme "oppturer" og "nedturer".
  • Opprettholde dominans og makt i forholdet
  • Mangel på empati for partnerens følelser
  • Konstant behov for oppmerksomhet og beundring
  • Forringer eller ydmyker partneren deres
  • Manipulere partneren deres for å få det de vil ha
  • Å vise forakt og gi den tause behandlingen
  • Forvrenge virkeligheten og få partneren til å føle seg gal

Pro tips: Vær oppmerksom på hvordan noen snakker om menneskene i livet deres. Ser det for eksempel ut til at de bare har negative ting å si om familiemedlemmer eller venner? Refererer de regelmessig til dysfunksjonelle forhold med ekser og antyder at eventuelle forholdsproblemer varandresfeil? Dette kan peke på narsissistiske egenskaper.

Nok en gang, dette tegnet gjør ikke nødvendigvis noen til en narsissist. Noen mennesker har ikke kvalitetsforhold fordi de manglersosiale ferdigheter,føle seg ensom, ha enusikker tilknytningsstil, eller sliter med psykisk helse.

#5 Utad sjarmerende, innvendig tom

Når du først møter en narsissist, kan de være utrolig sjarmerende. De kan til og med "elske bombe" deg med overdreven ros og beundring. Men når du blir litt mer kjent med dem, har ofte skjulte narsissister gjort deten tomhet eller mørke som du ikke kan sette fingeren på.

Din intuisjon kan føle at noe er "av" med dem. Noen mennesker har til og med en fysisk respons, for eksempel magesmerter eller sykdom, etter å ha samhandlet med en narsissistisk person.

Dessverre sliter narsissistiske individer med psykiske problemer som depresjon og angst. De kan ha en konstant følelse av utilstrekkelighet eller ikke være gode nok. Det er vanlig at de skjuler denne tomheten under en sjarmerende persona.

#6 Gaslighting (ugyldiggjør opplevelsene dine)

Gassbelysning er det primære verktøyet som narsissister bruker for å manipulere andre.Gassbelysninger en psykologisk form for manipulasjon der noen får en annen person til å stille spørsmål ved sin fornuft eller tvile på at de husker hendelser. Dette sår frø av forvirring og selvtvil i offerets sinn, og gir til slu*tt den narsissistiske overgriperen en følelse av makt og kontroll.

Gassbelysningssetninger kan høres slik ut:

  • «Kan du høre deg selv? Du vrir alltid på ting.»
  • "Jeg sa aldri det. slu*tt å oppfør deg så gal!»
  • "Det skjedde aldri. Du innbiller deg ting."
  • «Du er så dramatisk. Du vet at jeg ikke mente det sånn."
  • «Du er så følsom. Hvorfor kan du aldri ta en vits?»

Når en narsissist gir deg gass, kan du føle at du mister forstanden eller trenger å be om unnskyldning hele tiden. Dette kan være utrolig følelsesmessig drenerende og giftig for din mentale helse. Lær mer i denne komplette veiledningen tilGaslighting 101: Alt du trenger å vite (og hvordan du bekjemper det).

# 7 Respektløs grenser

Narsissistiske mennesker har en tendens til å bygge harme og hat mot folk som står opp for seg selv medsunne grenser. Når noen snakker opp til en narsissist om deres manipulerende eller giftige oppførsel, kan de reagere med defensivitet, sinne eller til og med raseri.

I psykologi er dette nært korrelert med "narsissistisk projeksjon." Når de ikke respekterer en grense, projiserer hemmelige narsissister ofte deres usikkerhet, feil eller feil på andre for å unngå skyld eller ansvarlighet. Dette kan inkludere:

  • Kaller deg ting du ikke er når du står opp for deg selv (f.eks. "Du er egoistisk fordi du ikke gjør det jeg vil at du skal gjøre for meg.")
  • Bruke manipulerende taktikker for å oppmuntre deg til å sette dine emosjonelle, økonomiske eller fysiske grenser til side (f.eks. "Hvis du elsket meg som du sier du gjør, ville du ___.")
  • Anklage deg for ting de gjør (f.eks. beskylde en partner for å være utro når det er de som er utro)
  • Etterligner og overdriver trekk de ser hos deg (f.eks. begynner de å kopiere ordforrådet ditt, finne på merkelig like historier, eller prøver å "forsterke" dine prestasjoner med lignende, falske historier av sine egne)

De føler seg berettiget til å si og gjøre som de vil, selv om det betyr å overskride grenser. Dette hjelper en narsissist til å føle kontroll over menneskene i livet deres.

Kjente personer som regnes som skjulte narsissister

Selv om de ofte mangler ferdighetene for sunne forhold, kan skjulte narsissister bli ganske vellykkede og berømte i offentligheten. Disse kjente menneskene kan ha narsissistiske trekk som reiste de stygge hodet i deres personlige liv:

  • Albert Einstein: Selv om Einstein var kjent for sin glans og eksentrisitet, ble han beskrevet som en skjult narsissist fordi han ønsket offentlig tilbedelse og ofte brukte mennesker uten empati for hvordan handlingene hans påvirket dem.
  • J.D. Salinger: Denne svært reserverte forfatteren avRedderen i rugenble husket for sin antisosiale oppførsel og mangel på empati overfor andre. Som mange av de sentrale karakterene i bøkene hans, kan Salinger ha lidd av omsorgssvikt og fremmedgjøring fra barndommen, etterfulgt av et nervøst sammenbrudd som ung voksen, noe som førte til at han utviklet skjulte narsissistiske trekk.
  • Woody Allen: Den berømte forfatteren og filmskaperen har blitt mye anklaget for narsissisme, spesielt angående hans romantiske forhold og det påståtte seksuelle overgrepet av hans adopterte datter, Dylan Farrow. Allen kan mangle emosjonell empati overfor andre og er kjent for å dra nytte av mennesker for sin suksess.
  • Greta Garbo: Skuespilleren Greta Garbo, kjent for sin tilbakeholdenhet og motvilje mot å engasjere seg med fans, hadde et rykte på seg for å holde seg for seg selv og utnytte andre for sin vinning.
  • Prinsesse Diana: Basert på rapporter fra personer som står henne nær, kan prinsessen av Wales ha skjulte narsissistiske trekk som å trenge konstant begeistring, problemer med å opprettholde sunne forhold og mangel på empati overfor de som står henne nær.

Andre vanlige tegn på skjult narsissisme inkluderer:

  • Følelsesmessig overgrep
  • Emosjonell dysregulering
  • Passiv aggressiv kommunikasjon
  • Obsessiv selvtillit og mistillit til andre
  • Antisosial atferd og isolasjon
  • Vrangforestillinger om anerkjennelse eller hevn
  • Overdreven behov for beundring
  • Offermentalitet
  • Klandrer andre for deres problemer
  • Lav emosjonell intelligens
  • Kompulsiv løgn
  • Manglende evne til å føle anger
  • Projisere usikkerhet på andre
  • "Kjærlighetsbombing" etterfulgt av degradering og forkastelse

Årsaker til skjult narsissisme

Mens narsissisme ofte er forbundet med arroganse og overdreven selvkjærlighet, er det forårsaket av ekstrem usikkerhet og lav selvtillit.

Skjult narsissisme kan være et resultat av en eller flere av disse opplevelsene:

  • Barndomstraumer eller overgrep: Traumatiske opplevelser i barndommen er envanlig årsak til skjult narsissisme. Fysiske, seksuelle og mentale overgrep eller omsorgssvikt kan føre til overveldende skam, tap eller deprivasjon som forårsaker psykologisk skade på et barn, som fører til skjulte narsissistiske personligheter som voksen.
  • Fraværende eller følelsesmessig utilgjengelige vaktmestere: Som ovenfor, når et barn vokser opp i et ustabilt miljø med enmistilpasset foreldrestil, kan de utvikle psykologiske mestringsmekanismer for å beskytte sitt skjøre ego. De har kanskje ikke opplevd et eksempel på et sunt forhold til en forelder eller vaktmester, noe som fører til forvrengte oppfatninger av mellommenneskelig dynamikk.
  • Overdreven foreldrekritikk: Noen mennesker oppdratt av altfor kritiske eller narsissistiske foreldre kan bli skjulte narsissister i voksen alder. Barnet mangler selvtillit eller foreldrekjærlighet som trengs for å utvikle følelsesmessig stabil voksen alder.
  • Foreldre som fikk dem til å føle seg overlegne: På den andre enden av spekteret,noen studierhar funnet at barn med NPD var mer sannsynlig å komme fra familier med overdreven verdi på status og prestasjoner. Dette kan føre til at barnet føler seg mer spesielt eller verdifullt enn andre, noe som fører til narsissistiske tendenser i voksen alder.

Hvordan slu*tte å være en skjult narsissist

"Jeg tror jeg er en narsissist, hva nå?" Hvis dette er deg, kan det være utfordrende å finne ressurser for å komme videre. Det er ikke narsissister sin feil at de sliter med sin mentale helse,men deres ansvar er å vokse slik at de kan slu*tte å skade seg selv og andres.

Hvis du merker skjulte narsissistiske tendenser hos deg selv, detteselvbevisstheter et stort skritt i riktig retning! Her er noen trinn for å helbrede dine indre sår og reparere relasjonene dine med mennesker nær deg.

# 1 Søk terapi

Narsissisme er et svært komplekst problem som kan være en del av en personlighetsforstyrrelse. På grunn av dens intense mentale helseimplikasjoner, er det å søke hjelp fra en profesjonell terapeut eller psykolog det første trinnet for alle som gjenkjenner skjulte narsissistiske egenskaper hos seg selv.

Det ernoen bevisat psykodynamisk psykoterapi og kognitiv atferdsterapi kan hjelpe mennesker med å overvinne narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Du kan sjekke utMental Health Americas nyttige listeav gode ressurser for terapeuter.

# 2 Øv ansvarlighet

Egenansvarer disiplinen og viljen til å ta ansvar for dine handlinger (og deres konsekvenser). Skjulte narsissister sliter ofte med dette fordi når du innrømmer at du tar feil, kan det føles som om du gir makt og kontroll til andre mennesker.

Men du kan gjenvinne makten din når du holder deg selv ansvarlig og aksepterer dine feil. Ansvarlighet hjelper deg med å nå dine mål, bli mer vellykket og nyte lykkeligere forhold.

For å øve mer selvansvar, prøv en eller alle disse øvelsene:

  • slu*tt å skylde på andre for dine feil: Legg merke til tilfeller i livet ditt der du gir andre skylden for dine egne feil. Folk i fortiden din kan ha gjort deg urett, og det kan føles naturlig å skylde på dem. Du kan imidlertid også være ærlig om feil som var din feil. For eksempel, hvis du ikke kan våkne i tide til jobb, kan det være lurt å skylde på vekkerklokken eller ektefellen din når det i virkeligheten var din feil for å sove inne.
  • Les en bok om å overvinne narsissisme:Breaking the Mirror – Overvinne narsissisme: Hvordan erobre selvsentrerthet og oppnå vellykkede forholdav Norman Goldwasser, Ph.D. ellerHvordan slu*tte å være en narsissist: Komplett veiledning om hvordan du gir opp kontrollen i forholdav Antony Felix er to bemerkelsesverdige alternativer.
  • Tenk på kritikk som tilbakemelding: Hvis noen gir deg konstruktiv kritikk, erkjenne at denne lille biten ikke betyr at du er forferdelig. De prøver kanskje å hjelpe deg med å forbedre deg. Prøv å omforme konstruktiv kritikk som tilbakemelding.
  • Innrøm når du tar feil: Tenk på en gang du har sagt eller gjort noe som såret andres følelser. Ta ansvar for handlingene dine ved å innrømme overfor dem at du tok feil og ta skritt for å fikse det. For eksempel, hvis din partner har fortalt deg at de ikke føler seg veldig elsket når du blar på telefonen mens du snakker, la dem vite at du innser at handlingene dine var feil. Gjør det til en toppprioritet å legge vekk telefonen og være tilstede i samtalene dine med dem.

Sjekk ut disseog denne guiden tilSelvbevissthet: Hva det er og hvordan man dyrker det.

# 3 Forbedre selvtilliten din

Følelser av verdiløshet og lav selvtillit kan ha vært innebygd i deg siden barndommen. Det erikkedin feil at noen satte deg ned eller fikk deg til å føle deg dårlig med deg selv. Heldigvis kan du gjenoppbygge selvtilliten din slik at du ikke føler deg så følsom for andres meninger.Du fortjener å føle deg trygg, trygg, elsket og glad.

En profesjonell terapeut kan gjøre denne prosessen mye enklere, men det er flere trinn du kan ta på egen hånd også. Her erHvordan bygge bunnsolid selvtillit på 8 uker (eller mindre!)

# 4 Arbeid med å være mer empatisk

Empati er evnen til å forstå og føle andres følelser. Det er bevis som narsissistiske mennesker harendringer i hjernens prefrontale cortex, noe som gjør det vanskelig for dem å føle empati. Du har kanskje lagt merke til at du ikke reagerer på følelser på samme måte som andre mennesker.

For eksempel, Lee Hammock (en talsmann for mental helse ogdiagnostisert narsissist på TikTok) har delt at han opplevde mangel på empati fra ung alder. Han husker et barn på lekeplassen som falt og brakk et bein. I stedet for å ha dårlig samvittighet for klassekameraten eller prøve å hjelpe ham, rapporterer Hammock at han føler seg irritert over at skaden til den andre ungen ville stoppe friminuttet.

Heldigvis er empati enemosjonell intelligensferdigheter som kan læres og øves!

Her erDe 15 vanene til svært empatiske mennesker (empatiguide). Noen av våre favoritter inkluderer:

  • Uttrykk mer nysgjerrighethos andre mennesker. Spør dem asamtalestartende spørsmåleller vise interesse for lidenskapene deres.
  • Eliminer distraksjonernår du er sammen med noen nær deg, spesielt hvis de snakker om følelsene sine. Legg vekk telefonen eller slå av TV-en for å gi dem din fulle oppmerksomhet.
  • Se etter likheter med andre mennesker. I stedet for å fokusere på forskjellene dine, kan du bygge empati ved å forholde deg til tingene du har til felles med andre.

# 5 Be om unnskyldning til folk du kan ha skadet

Enten du innser det eller ikke, har dine skjulte narsissistiske tendenser sannsynligvis skadet mange mennesker nær deg. Du kan ubevisst manipulere eller misbruke andre følelsesmessig. Å innrømme feil og be om unnskyldning kan føles veldig ubehagelig, men det kan føre til mer intime, sunne forhold.

Hvis du ønsker å reparere disse forholdene og forbedre fremtidige, prøv å:

  • Unngå generaliserte unnskyldninger: I stedet for å si «Jeg beklager alt», fokusere på spesifikk atferd og handlinger der du kan innrømme at du tok feil.
  • Skriv et detaljert unnskyldningsbrev: Tenk på tidligere forhold til betydelige andre, venner eller familiemedlemmer der du ikke endte på gode forhold. Prøvde de å fortelle deg noe du gjorde for å såre følelsene deres eller skade deres mentale helse? Skriv dem et brev der du eier opp til dine feil. La dem vite at du ikke forventer at de skal akseptere deg tilbake i livet, men du føler anger for det du gjorde.
  • Unngå passiv-aggressiv oppførsel: Finn ut hvordan du kan brukepassiv-aggressiv kommunikasjonmed folk nær deg og be om unnskyldning for handlingene dine. Øv på å kommunisere på en rolig, direkte og respektfull måte som ikke får folk til å føle seg under deg.

Hvordan håndtere en skjult narsissist

Enten du har en narsissistisk sjef, romantisk partner eller et familiemedlem, må du beskytte deg mot følelsesmessig skade. Begynn med trinnene nedenfor og referer til veiledningen vårHvordan håndtere narsissisterå lære mer.

#1 Sett og håndhev faste grenser

Grenserer "reglene" for relasjonene dine som definerer hvordan du lar folk behandle deg. Setter sterke grenser (og holder seg til dem) er avgjørende for alle i ethvert forhold til en skjult narsissist.

Narsissister tester folks grenser regelmessig og går over de som ikke håndhever dem. Hvis du ikke er forsiktig, kan du imøtekomme alle krav fra en skjult narsissist mens du forsømmer ditt velvære.

Kommuniser og stå ved dine grenser, inkludert:

  • Kommunikasjonsgrenser: Bestem hvordan du lar en narsissist snakke med deg og stå opp for deg selv når de går over grensen. Når du legger merke til nedlatende kommentarer, kritikk eller aggressiv kommunikasjon, fjern deg selv fra forholdet og søk støtte fra kjære eller en terapeut.
  • Fysiske grenser: I et romantisk forhold kan narsissister føle seg berettiget til fysisk intimitet på deres premisser. Du må håndheve fysisk sikkerhet ved å fjerne deg selv fra tvangsmessige eller ubehagelige situasjoner.
  • Økonomiske grenser: Fordekte narsissister har noen ganger problemer med å administrere økonomien og kan gi deg skyldfølelse til å låne eller gi penger. Trekk grensen ved å holde økonomien privat og frigjøre deg selv fra forpliktelsen til å støtte en narsissist i livet ditt.

Bruk denne komplette veiledningen påHvordan sette grenser: 5 måter å tegne linjen høflig, samt disse4 strategier for å håndtere passivt-aggressive mennesker.

# 2 Lytt til intuisjonen din

Når du har en magefølelse av at noen er narsissistiske, må du lytte til intuisjonen din og kutte bånd med individet. Fordi skjulte narsissister sakte eroderer selvtilliten din gjennom gassbelysning og manipulasjonstaktikker, kan du begynne å stille intuisjonen din og lytte til dem.

Du kan føle:

  • Følelsesmessig tappet etter å ha vært rundt dem
  • Svært forvirret om samtalene dine eller forholdet
  • Selvtvil eller lav selvtillit
  • Fysiske symptomer som hårtap, vektøkning/vekttap, hodepine eller sykdom

# 3 Oppmuntre til helbredelse og behandling

Det er tøft når noen du elsker viser skjulte narsissistiske symptomer. Du kan gjenkjenne atferden deres som skader deg, men du føler også empatisk for deres tidligere erfaringer som kan ha forårsaket problemene de står overfor. Det kan være lurt å oppmuntre dem til å søke profesjonell hjelp.

Det er avgjørende å nærme seg dette temaet med stor følsomhet. Unngå for eksempel å si: "Du har problemer og trenger terapi!" Denne nedlatende antyder at noe er "ødelagt" eller galt med dem. De kan oppfatte dette som kritikk, noe som fører til tilbakeslag med fornærmelser eller defensivitet.

Kom heller med forslag på en skånsom måte som viser denne personen at du bryr deg om deres velvære:

  • «Jeg ser at du sliter med din mentale helse. Jeg vil se deg lykkelig. Her er en terapeut jeg fant som kunne være i stand til å hjelpe." (Gi dem en terapeuts kontaktinformasjon)
  • «Jeg vet at du har vært gjennom så mye motgang i livet ditt. En profesjonell kan hjelpe deg med å overvinne noen av disse mentale kampene.
  • «Jeg går i terapi for å hjelpe til med å lege mine tidligere sår og bli en bedre kommunikator i forholdet mitt. Det har vært så nyttig for meg! Har du noen gang vurdert å snakke med en terapeut?"

Husk at du ikke kan tvinge noen til å gå i terapi eller endre seg. De må bestemme på egenhånd. Du kan imidlertid plante ideen i tankene deres og håpe at de forfølger den.

#4 Kutt om nødvendig kommunikasjonen

Hvis den skjulte narsissisten i livet ditt begynner å påvirke din mentale helse alvorlig, kan det være på tide å avskjære dem helt fra deg. Dette høres enkelt ut, men det er absolutt ikke lett.

"Ingen kontakt"-regelen er en bredt foreslått strategi for å bryte fri fra narsissistiske mennesker. Dette er den ultimate formen for grensesetting for å beskytte ditt velvære.

Det kan inkludere:

  • Blokkerer dem på sosiale medier
  • Blokkerer telefonnummeret deres
  • Unngå stedene de går
  • Klipp bånd med felles venner
  • Unngå diskusjon om narsissisten
  • Aldri snakke med eller se dem igjen

# 5 Unngå hevn og vær glad i stedet

Det er normalt å føle seg opprørt over en narsissistisk person som har såret deg følelsesmessig. Men den eneste virkelige måten å "komme tilbake" til en narsissist på er å forfølge lykken din. Hevn er fåfengt i møte med en person som til slu*tt ønsker å se deg som svak og sviktende. Skjulte narsissister hater å tro at du klarer deg bedre uten dem fordi de baserer sin egenverdi på hvem de kan kontrollere.

Hvis et forhold til en skjult narsissist har skadet deg følelsesmessig, er det beste du kan gjøre å fokusere på din lykke og egenkjærlighet. Dette kan inkludere:

  • Å praktisere egenomsorgsritualer
  • Gjør favoritten dinhobbyer
  • Tilbring tid med oppløftende mennesker som støtter deg
  • Forfølge dine mål
  • Går i terapi

Viktige ting: skjulte narsissister manipulerer andre subtilt for deres vinning

Oppsummert, en person med skjulte narsissistiske trekkmangler empatiogskaper en falsk persona av overlegenhet for å dekke over deres usikkerhet. På grunn av deres forvrengte måter å tenke på, kan en skjult narsissistisk personlighet være ekstremt vanskelig å håndtere.

Imidlertid er det en sølvkant i ethvert forhold til en narsissist.Det er en verdifull leksjon i psykologi, sosiale ferdigheter og egenkjærlighet. Å forstå folks personlighet kan hjelpe deg til å kommunisere bedre og bygge forbindelser med dem. Det er også nøkkelen til å optimalisere atferden din og forbedre deg selv.

Ta vår gratis personlighetsquiz og se hvor du rangerer for de 5 store egenskapene

Skjulte narsissister: Hvordan mestre og gjenkjenne dem kraftfullt (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 6166

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.