Hvordan komme over noen, ifølge en forholdsekspert (2024)

Hold deg i forkant av motetrenden og utover med vårt gratis ukentlige nyhetsbrev om Lifestyle Edit

Hold deg i forkant av motetrenden og utover med vårt gratis ukentlige nyhetsbrev om Lifestyle Edit

Å avslu*tte et forhold er aldri lett - og det kan være enda vanskeligere hvis det fortsatt er kjærlighet som deles.

Men bare fordi hjertesorg kan føles som verdens undergang, er den gode nyheten at smerten ikke vil vare evig - og det vil absolutt ikke holde deg fra å bli forelsket igjen.

Ifølge forskning publisert i The Journal of Positive Psychology tar det 11 uker å føle seg bedre etter at et forhold avslu*ttes. Men en egen studie fant at det tar nærmere 18 måneder å helbrede fra slu*tten av et ekteskap.

I virkeligheten er hjertesorg en sorgprosess – og den ser helt annerledes ut for alle.

Fordi kjærlighet er en rotete følelse, og hvert forhold kommer med sine egne minner og følelser, vil slu*tten på ethvert forhold være en unik opplevelse.

Anbefalt

  • Beste datingapper 2021: De mest populære nettstedene for å hjelpe deg med å finne kjærligheten i Covid-tiden
  • De 5 tingene sexterapeuter vil at folk skal vite
  • Hvordan finne ut om partneren din er utro, ifølge en privatetterforsker

Og det er ingen fastsatt tidsbegrensning for helbredelse - ettersom faktorer inkludert lengden på forholdet, delte opplevelser og minner, om du har hatt barn, svik og dybden av følelser spiller en rolle i helbredelsesprosessen.

Sambruddet kan også være verre eller mer smertefullt hvis du ikke ville at forholdet skulle ta slu*tt.

Heldigvis, selv om det kanskje ikke virker slik i øyeblikket, opplever millioner av andre mennesker lignende følelser – og millioner flere har det.

Mennesker er ment å danne relasjoner og bli forelsket. Og akkurat som de fleste vil oppleve kjærlighet minst én gang i livet, vil mange også oppleve et stikk av hjertesorg. Det er naturlig, og forventet, å bli opprørt og ødelagt på slu*tten av et forhold – selv når forholdet kanskje ikke var en positiv ting. Tross alt er kjærlighet blind og den har evnen til å få folk til å overse partnerens feil. Dette er sannest på slu*tten av et forhold, når dårlige minner ofte overskygges av gode minner som får oss til å stille spørsmål ved hvorfor vi slo opp i utgangspunktet.

Tegneseriene som perfekt oppsummerer forhold

Vis alle 10

Men, akkurat som alle andre sår, helbreder hjertesorg med tid, egenomsorg og et positivt syn – og det er mulig å gå videre.

Og selv om ingen relasjoner er like, er det visse ting som alle som lider av hjertesorg kan gjøre for å komme videre.

Ifølge relasjonsekspertAmanda Major, det er fire trinn som vil hjelpe deg å komme over noen.

Ta deg tid til å sørge over tapet ditt

For noen kan det føles like smertefullt å miste en betydelig annen på grunn av et samlivsbrudd som om de døde. Fra å se eller snakke med den du elsker hver dag til å ikke ha kontakt, kan det virke umulig skremmende å forestille seg livet ditt uten dem. Men det er viktig å forsone seg med denne nye virkeligheten og akseptere den før du kan gå videre. Selv om det kan virke tiltalende å spole fremover gjennom denne tristhetsperioden ved å holde seg opptatt med andre ting og mennesker, er virkeligheten at slu*tten av et forhold krever en sorgperiode hvor vi behandler det som har skjedd. Dette er en periode hvor de som lider av hjertesorg kan reflektere over forholdet og sin egen oppførsel. I stedet for å prøve å undertrykke disse følelsene, er det en integrert del av helbredelsesprosessen å tillate deg selv å føle dem.

Og mens du reflekterer over forholdet og følelsene dine knyttet til bruddet, kan du lære en ting eller to om deg selv og hva du vil ha ut av et fremtidig forhold.

Ta kontakt med deg selv igjen

I mange relasjoner er hovedfokuset på "vi" i stedet for "meg" eller "jeg". Men slu*tten på et forhold gir en unik mulighet – å ta oversikt over hvor du er i livet, og deretter gjøre noe for deg. Selv om det kan høres klisjé ut, gir slu*tten av et forhold deg sjansen til å få kontakt med deg igjen. Dette kan bety å ta opp en ny hobby eller gjenforenes med venner. Å ta deg tid til å gjøre ting som får deg til å føle deg bra, som å se familie, finne et nytt talent eller reise på ferie, vil bidra til å øke humøret ditt etter bruddet. Dette fokuset på deg selv betyr også at du kan gå inn i ditt neste forhold med en selvbevissthet du kanskje har mistet. I stedet for å skynde deg inn i et nytt forhold, ta deg tid til å fokusere på forholdet ditt til deg.

Ikke vær redd for å be om hjelp

Sjelden kommer folk til beslu*tningen om å avslu*tte et forhold på samme tid. Når dette er tilfelle, blir den ene siden vanligvis overrasket eller sjokkert – noe som bare vil forlenge sorgprosessen. I tillegg til disse følelsene av sjokk, kan følelser av avvisning også være tydelige når en partner avslu*tter et forhold tilsynelatende ut av det blå.

Hvis slu*tten av forholdet ditt kom som et sjokk, er det normalt å føle seg avvist eller stille spørsmål ved egenverden din. Men hvis partneren din har gjort det klart at de ikke lenger ønsker et forhold til deg, og at det ikke er sjanse for forsoning – aksepter det de sier og fokuser på deg selv.

Bare fordi en partner har avslu*ttet et forhold, betyr det ikke at du er uelskelig eller uverdig kjærligheten deres. I stedet for å fokusere på det du gjorde galt, fokuser i stedet på hva du kan gjøre for å få deg til å føle deg bedre i øyeblikket.

Hvis du tror at blokkering av eksen din på sosiale medier vil hjelpe deg til å føle deg mindre trist, så er det den riktige tingen å gjøre – siden begrensende eksponering ofte kan hjelpe oss med å holde tankene borte fra smerten.

Å snakke hjelper også – men sørg bare for å sette grenser med venner og familie om hva du føler deg komfortabel med å diskutere. Selv om du kanskje er klar til å snakke om eksen din, føler du deg kanskje ikke helt komfortabel med å høre dem snakke stygt om eksen din eller forholdet ditt. Det kan imidlertid være nyttig å snakke gjennom følelsene dine, og ofte kan et perspektiv utenfra være nyttig. Det samme gjelder når og hvis du bestemmer deg for å bli kvitt de fysiske påminnelsene om forholdet ditt. Selv om det er helt greit å beholde bilder og andre minner, er det også greit å kaste disse tingene hvis det bare forårsaker smerte.

Museet for ødelagte forhold

Vis alle 10

Og hvis du har ting du trenger for å returnere til eksen din, kan det å få en venn eller et familiemedlem til å levere dem for deg lette noe av presset og tristheten forbundet med å se dem igjen.

Under et samlivsbrudd, og i tiden som følger, er det nødvendig å stole på støttesystemet ditt for helbredelse.

Tiden helbreder faktisk alt

Du er kanskje ikke klar over det i øyeblikket, men etter hvert som tiden går, vil følelsene av såret og svik avta. Påminnelser om forholdet ditt vil ikke være like smertefullt, og en dag, enten det er måneder eller et år fra nå, vil det å tenke på den personen ikke få de samme følelsene av tristhet og vondt til å boble opp.

Selv om tid er i forhold til hvert forhold, er det viktig å gå forbi disse negative følelsene i den tiden vi føler vi trenger. Hvis dette betyr å ignorere de typiske tidslinjene for å håndtere hjertesorg, er det greit.

Men hvis de negative følelsene våre ikke helbreder i tide, kan det være fordelaktig å søke profesjonell hjelp til å komme overens med disse følelsene. Siden det å tenke negative eller smertefulle tanker kan være skadelig for oss og for fremtidige relasjoner, er det avgjørende å komme tilbake til en positiv tankegang.

Fem bør og ikke gjøre med nettdating

Det første året blir det tøffeste – og det er viktig å forstå dette. Du vil ha øyeblikk med tristhet og nostalgi, men så lenge du minner deg selv på at slu*tten av forholdet ikke helt var din feil, burde de passere.

Ikke aksepter fullstendig skyld for bruddet – men prøv samtidig å reflektere over hva du kunne ha gjort annerledes. Forhold involverer to personer, og et brudd er aldri en persons feil.

Men hvis du fortsatt har problemer med å komme deg videre eller føler at følelsene dine knyttet til bruddet påvirker din evne til å nyte livet, kan det hjelpe å snakke med noen.

Hvis du skal lykkes med å gå videre med livet ditt etter et hjertesorg, er det nøkkelen å gi slipp på det negative og kun fokusere på det positive og fremtiden.

På denne måten, når du finner kjærligheten igjen, vil du gå inn i forholdet som den beste versjonen av deg selv.

Støtt frittenkende journalistikk og delta på uavhengige arrangementer

Anbefalt

  • Caroline O'Donoghue avslører hvorfor du ikke bør tro på kjærlighet ved første blikk
  • Datingcoach forklarer hvordan man identifiserer "negging" i forhold
  • Naoise Dolan: «Det er sjelden at skjønnlitteratur ikke problematiserer skeive forhold»

Å være i stand til å elske dypt er en utrolig evne - og det er en som vil være til nytte for deg når du går videre med livet ditt etter et hjertesorg.

Denne artikkelen er oppdatert. Den ble opprinnelig publisert i februar 2020.

Hvordan komme over noen, ifølge en forholdsekspert (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 5722

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.