Trening er bra for mental helse, men hvor mye er for mye? (2024)

Viktige takeaways

  • Intense treningsøkter kan være skadelig for mental helse, har ny forskning antydet.
  • Hukommelsen kan også bli påvirket av mer intens trening.
  • Trening har mange fordeler, men det er ingen enkel tilnærming som passer alle – en personlig treningsrutine er best.

Det er allment kjent at trening har mange psykologiske fordeler, men hvor mye er for mye? En fersk studie har antydet at intense treningsøkter kan være skadelig for mental helse og hukommelse.

Forskere ved Dartmouth University fant at menstreningkan ha en positiv effekt på mental helse, vil ikke alle treningsformer og intensiteter være like effektive.

De ba 113 Fitbit-brukere om å gjennomføre en serie minnetester og svare på spørsmål om deres mentale helse, samt dele treningsdata fra året før.

Hvordan kosthold og trening påvirker angsten din

Forstå forskningen

Mens forskerne forventet at høyere aktivitetsnivåer ville korrelere med bedre mental helse og hukommelsesytelse, var resultatene ikke fullt så enkle.

Faktisk gjorde de som trente med lavere intensitet det bedre på noen hukommelsestester, mens de som trente med høyere intensitet gjorde det bedre på andre. Når det gjelder mental helse, rapporterte de som trener med høyere intensitet høyerenivåer av stress, mens de som trener med lavere intensitet rapporterte lavere nivåer av angst og depresjon.

Mens tidligere forskning på dette området har fokusert på trening og hukommelse over kortere tidsrammer, så denne forskningen på effekten av trening på hukommelsen på lengre sikt. Dataene forskerne fokuserte på inkluderte daglige skritttellinger, gjennomsnittlig hjertefrekvens og tiden brukt på å trene i forskjellige "pulssoner".

Trening og hukommelse

Forskere så også sammenhenger mellom mental helse og hukommelse. Deltakere som rapporterte om angst eller depresjon presterte generelt bedre på det romlige og assosiativeminneoppgaver, typene minne knyttet til steder, og evnen til å huske sammenhenger mellom henholdsvis konsepter eller andre minner.

Til sammenligning presterte deltakere som rapporterte bipolar lidelse bedre på de episodiske hukommelsesoppgavene - dette er den typen hukommelse assosiert med selvbiografiske hendelser, som det du gjorde i går eller forrige helg. Deltakere som rapporterte høye stressnivåer hadde en tendens til å gjøre det dårlig på de assosiative hukommelsesoppgavene.

"Når det kommer til fysisk aktivitet, hukommelse og mental helse, er det en veldig komplisert dynamikk som ikke kan oppsummeres i enkeltsetninger som "gåing forbedrer hukommelsen din" eller "stress skader hukommelsen din," sa hovedforfatter Jeremy Manning. en assisterende professor i psykologi og hjernevitenskap ved Dartmouth University, i enpressemelding. "I stedet ser det ut til at spesifikke former for fysisk aktivitet og spesifikke aspekter ved mental helse påvirker hvert aspekt av hukommelsen annerledes."

Smriti Joshi, ledende psykolog ved Wysa

Du trenger ikke å presse deg selv eller "føle brenningen" for å få fordeler av trening, verken for fysisk eller mentalt velvære.

— Smriti Joshi, hovedpsykolog ved Wysa

Til sammenligning presterte deltakere som rapporterte bipolar lidelse bedre på de episodiske hukommelsesoppgavene – dette er den typen hukommelse knyttet til selvbiografiske hendelser, som det du gjorde i går eller forrige helg. Deltakere som rapporterte høye stressnivåer hadde en tendens til å gjøre det dårligere med assosiative hukommelsesoppgaver.

"Når det kommer til fysisk aktivitet, hukommelse og mental helse, er det en veldig komplisert dynamikk som ikke kan oppsummeres i enkeltsetninger som "gåing forbedrer hukommelsen din" eller "stress skader hukommelsen din," sa hovedforfatter Jeremy Manning. en assisterende professor i psykologi og hjernevitenskap ved Dartmouth University, i enpressemelding.

"I stedet ser det ut til at spesifikke former for fysisk aktivitet og spesifikke aspekter ved mental helse påvirker hvert aspekt av hukommelsen annerledes," sier Manning.

Virtual Reality-øvelser kan bidra til å senke stressnivået

Ta disse funnene med en klype salt

Selvfølgelig gir trening en rekke mentale fordeler. Løping reduserer risikoen for for eksempel depresjon.

Som Elena Touroni, PhD, en konsulentpsykolog og medgründer avChelsea Psychology Clinickommenterer: «Når du trener, frigjør kroppen godfølelseshormoner, endorfiner og serotonin, som gir deg en naturlig energiboost og fremmer positive følelser i kroppen. Kroppen og sinnet ditt blir også bedre til å håndtere stresshormonet kortisol."

Hun fortsetter med å forklare at folk ofte opplever at trening er en god frigjøring av innestengt energi, hjelper dem å bryte sykliske tanker og gi dem et klart hode, og at trening også kan øke selvtilliten: «Økningen i energi kan hjelpe du føler deg sterkere i deg selv og tryggere på å ta på deg eventuelle utfordringer i livet ditt.»

De mentale helsemessige fordelene ved fysisk trening

Kan vi trene for mye?

"Du trenger ikke å presse deg selv eller "føle brenningen" for å få fordeler av trening, verken for fysisk eller mentalt velvære, sierSmriti JoshiMer, ledende psykolog vedWysa.

Hun forklarer at det er alle slags faktorer som kan påvirke beslu*tninger om type og mengde trening vi gjør, fra vår alder til vår generelle helse.

Daniela Beivide, PhD

Selv om det er bra å utsette oss selv for litt fysisk stress under trening, kan langvarig høyintensiv aktivitet faktisk holde nervesystemet vårt i en "fight-or-flight"-tilstand.

— Daniela Beivide, PhD

"Det som er viktig er å prøve å være litt mer fysisk aktiv enn du er nå, og det kan bety at du bare strekker deg eller går turer med venner eller kjære regelmessig. Du kan velge å bygge videre på dette og øke varigheten eller få inn mer variasjon og gjøre det morsomt, sier hun.

"Du trenger ikke å trene strengt hver dag for å høste fordelene av trening," sierDaniela Beivide, PhD, direktør for innhold, forskning og brukeropplevelse påHolly Helse. "Enda mer tilgjengelige bevegelser som å gå eller hagearbeid fører til forbedringer i humøret. Noen av de mulige mekanismene for dette forholdet inkluderer redusert betennelse, bedre regulering av stressresponsen og økt produksjon av noen nevrotransmittere som serotonin.

Å trene for mye kan også være skadelig -treningsavhengigheter et veldig reelt problem, og som Joshi forklarer kan det føre til fysiske komplikasjoner som skader, brudd ogamenoré, fravær av menstruasjon.

Overdreven trening som et spiseforstyrrelsessymptom

Personlig trening er best

Mens funnene er interessante og stiller ulike spørsmål, var det begrensninger for studien. Forskningen svarer for eksempel ikke på om ulike treningsformer aktivt forårsaker endringer i hukommelse og mental helse, eller om personer som deltar i visse treningsformer kan ha lignende hukommelses- eller mentale helseprofiler.

For eksempel kan det faktum at folk som gjorde øvelser med høyere intensitet rapporterte høyere nivåer av stress ikke tyde på noe mer enn folk som er mer stresset som prøver å frigjøre mer energi gjennom trening med høyere intensitet.

Manning fortsatte med å si at ytterligere forskning kan være fordelaktig: "For å hjelpe studenter å forberede seg til en eksamen eller redusere depresjonssymptomene, kan spesifikke treningsregimer utformes for å forbedre deres kognitive ytelse og mentale helse."

"Funnene av studien viser at alle har unike behov, styrker og utfordringer, og det er verdt å ta en personlig tilnærming til trening," sier Joshi. "Enten det er ved å jobbe med en utdannet profesjonell, eller bare lytte til kroppen din og gjøre mer av det som får deg til å føle deg fysisk og mentalt sterkere."

"Det kan hende at den faktiske mengden eller intensiteten av treningen ikke er riktig, men "hvorfor" bak den. Hvis det er for å straffe deg selv for å ha spist noe, for å holde tritt med den personen du så på Instagram, eller fordi du er avhengig av det, er det negative tegn."

Beivide er enig, og forklarer at intens fysisk aktivitet er en form for stress i seg selv. "Selv om det er en god ting å utsette oss selv for litt fysisk stress under trening, kan langvarig høyintensiv aktivitet faktisk holde nervesystemet vårt i en "fight-or-flight"-tilstand, som er det som skjer når vi går gjennom en stressende situasjon. ”

Hun understreker viktigheten av en balanse mellom fysiske utfordringer og hvile, det siste beroliger ossnervesystemetog hjelper oss å gå tilbake til "en tilstand av 'hvile og fordøye', som hjelper til med å roe sinnet og forbedre kognitiv funksjon."

Hva dette betyr for deg

Trening er bra for oss, men det betyr ikke at vi alltid skal presse oss selv til det ekstreme. Når det kommer til mental velvære handler det om balanse. Hvile er også viktig, og det samme er med tanke på hvilken type trening du gjør. Mindre intense treningsformer kan være like effektive - og som denne studien viser, kan det være mer egnet for noen mennesker.

De beste treningsformene for å forbedre humøret ditt

Trening er bra for mental helse, men hvor mye er for mye? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 5966

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.